9 – Het Artikel

ik las:

In een alleenstaande woning in Grauwegomme heeft de politie maandagavond een akelige ontdekking gedaan. Een man, Sammy Van der Straet (58), lag er dood. De autopsie heeft uitgewezen dat de man minstens een half jaar geleden is overleden. Niemand, zelfs zijn eigen familie niet, had iets in de gaten.

Het parket laat weten dat de 58-jarige man zes tot acht maanden geleden een natuurlijke dood is gestorven. Er zijn geen uiterlijke tekenen van geweld en niets wijst op de tussenkomst van derden.De deur was ook slotvast, hetgeen erop wijst dat in tussentijd niemand bij het lichaam is geweest.
Het huis is verzegeld. De ramen van de woning staan wagenwijd open en de voordeur is rond om rond afgeplakt met dikke zwarte tape. Op elke verdieping staan in de hal potjes met een fluorescerend chemisch middel. Het zijn maatregelen om de indringende geur van een levenloos menselijk lichaam zo snel mogelijk te verjagen.
Het is hier dat de politie maandagavond de overleden Sammy Vander Straet heeft aantroffen.
Het parket werd op de hoogte gebracht en stelde een wetsgeneesheer aan. Pas vandaag wordt gecommuniceerd over de resultaten van zijn onderzoek, maar vermoedelijk stierf Van der Straet een natuurlijke dood. Acht maanden geleden. Dat blijkt uit de staat van ontbinding van het lichaam en uit de vervaldatum van enkele etenswaren in zijn woning.
Hoe kan het toch dat iemand zo lang ongemerkt dood in zijn huis ligt?
Niemand had gisteren een pasklaar antwoord.
“Behalve zijn uitpuilende brievenbus waren er geen aanwijzingen dat er iets mis was”, zegt Marcel Van den Acker, de naaste buurman. “Die man stond bekend als een eenzaat, was altijd zeer stil en veroorzaakte nooit problemen. Bovendien zorgde een automatische overschrijving ervoor dat zijn betalingen ook na zijn overlijden mooi op tijd doorgingen.”
Een dikke deurmat hield bovendien de doordringende geur in zijn oude villa bij het kanaal. Het was uiteindelijk Sophie Hanneke, buurvrouw van Vander Straet, die maandag de politie belde. Nog voor de winter wilde ze samen met haar vriend een nieuw hek installeren aan het tennisveld dat ze tezamen uitbaten, en daarvoor hadden ze de toestemming van Vander Straet nodig.
“We probeerden hem samen met zijn andere buur al lang te bereiken, maar kregen nooit antwoord”, vertelt ze. Bezorgde telefoontjes naar de ziekenhuizen uit de omgeving leverden niets op. “Toen ik maandagavond thuis kwam, was de politie al in zijn huis en de geur was niet te harden.”
Verschillende bronnen zeggen dat Sammy Vander Straet zelf voor een solitair leven had gekozen. Zijn familie wilden gisteren geen enkel commentaar geven op het tragische overlijden. Duidelijk is dat de band al jaren vertroebeld was.